Recunoașterea reciprocă a identității digitale și compatibilitatea semnăturilor electronice între Letonia și Moldova, discutate la Riga

2022-10-14 14:23

Delegația Republicii Moldova condusă de Vicepremierul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, formată din reprezentanți ai Agenției de Guvernare Electronică, Serviciul Tehnologia Informației șu Securitate Cibernetică, Agenția Servicii Publice, Universitatea Tehnică a Moldovei, Moldova IT Park, Proiectul Tehnologiile Viitorului și reprezentanți ai partenerilor guvernamentali în promovarea agendei de transformare digitală, se află în Letonia, într-o vizită de câteva zile, pentru a explora experiența Letoniei și a identifica căile de cooperare în domeniul digitalizării.

 

La 13 octombrie 2022, Delegația s-a întâlnit cu ministrul Afacerilor Externe al Letoniei, Edgars Rinkēvičs, în cadrul căreia s-a discutat despre intensificarea colaborării moldo-letone în domeniul digitalizării.

 

Șeful diplomației letone a salutat faptul că Republicii Moldova a primit statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană. El a subliniat că digitalizarea reprezintă un instrument important în parcursul european și a subliniat că Letonia este pregătită să sprijine Moldova în domeniul transformării digitale.

 

Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a remarcat că țara noastră este interesată în schimbul de experiență cu partenerii letoni în digitalizarea sectoarelor educației și sănătății, precum și în sporirea securității cibernetice.

 

Părțile au confirmat interesul comun pentru recunoașterea reciprocă a identității electronice și compatibilitatea semnăturilor electronice între Letonia și Moldova.

 

În cadrul vizitei la Riga, Viceprim-ministrul Iurie Țurcanu a avut mai multe întrevederi cu reprezentanți de la Ministerul Educației, Ministerul Economiei și Ministerul Mediului, responsabili de procesele de digitalizare ale Letoniei. Vizita a inclus și o serie de întruniri ale delegației cu mediul academic, cele mai importante universități din Riga, care sunt la o etapă avansată de implementare a educației digitale, având instrumente electronice inovatoare de cercetare, studiere și formare profesională.

 

Vizita delegației moldovenești în Letonia a fost organizată de programul Moldova Future Technologies Activity instituit de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare Internațională (SIDA) și Riga Business School, o instituție din cadrul Riga Technical Universitate. Scopul vizitei este de a prezenta delegației realizările Letoniei la nivel academic, sectorial și politic în domeniul inovației și digitalizării.

Agenda publică

Iulie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31