Republica Moldova – reprezentată la Tallinn Digital Summit 2022

2022-10-11 17:47

O delegație din partea Agenției de Guvernare Electronică, în frunte cu Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu a participat, în perioada 10-11 octombrie 2022, la Tallinn Digital Summit 2022, eveniment internațional anual organizat la Tallinn, Estonia.

 

Din delegație au mai făcut parte directorul Agenției Servicii Publice și al Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, precum și exponenți ai sectorului TIC din Republica Moldova, Moldova Innovation Technology Park, Proiectul Tehnologiile Viitorului, USAID Moldova.

 

Vicepremierul Iurie Țurcanu a fost invitat în calitate de speaker la eveniment și a evoluat pe scena summit-ului alături de alți colegi miniștri și senatori, omologi din Polonia, Singapore, Chile și Comisia Europeană la panelul „Paradigme ale Încrederii în Securitatea Cibernetică în contextul Conflictului Global”, moderat de Juhan Lepassaar, Directorul executiv al Agenției Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică.

 

În cadrul discuțiilor, Iurie Țurcanu s-a referit la agenda digitală și proiectele strategice implementate în mod prioritar în Republica Moldova, conform standardelor europene recunoscute și interoperabile.

 

Vicepremierul a relatat despre provocările din domeniul securității cibernetice, precum și a enumerat măsurile la care au recurs autoritățile Republicii Moldova pentru a face față acestora, menționând, de asemenea, că sistemele informaționale din țara noastră a fost recent ținta unor atacuri cibernetice din exterior.  

 

„Nu am fi fost capabili să depășim situațiile de criză, prin care am trecut în ultima perioadă, și să facem față provocărilor în domeniul securității cibernetice, dacă nu ar fi existat o colaborare strânsă între instituțiile guvernamentale și partenerii internaționali, dar și sectorul privat. Republica Moldova implementează în prezent, în comun cu Academia de Guvernare Electronică din Estonia și cu suportul Comisiei Europene, un proiect de sporire a rezilienței în domeniul securității cibernetice, ceea ce ne permite să construim un sistem avansat de securitate cibernetică, după modelul celui din Estonia, bazat pe cele mai moderne tehnologii și soluții cibernetice”, a mai declarat Iurie Țurcanu la summit-ul de la Tallinn, aflat la cea de VI-a ediție.

 

În cadrul vizitei de lucru în Estonia, delegația Republicii Moldova a avut întrevederi bilaterale, inclusiv cu Kristjan Järvan, Ministrul Antreprenoriatului și Tehnologiei Informației din Estonia.

 

Oficialul de la Tallinn a declarat că Estonia este gata să ofere expertiza necesară Moldovei și tot suportul necesar pentru realizarea transformării digitale în mai multe domenii precum: securitate cibernetică, identitate electronică, e-sănătate, alfabetizare digitală rapidă a populației.

 

La summit-ul din acest an participă miniștri din 15 țări și oaspeți din peste 30 de state. Evenimentul oferă o platformă pentru partenerii care au aceleași viziuni privind reducerea dependenței de statele autocratice prin conectivitate și parteneriate de încredere și prin coordonarea eforturilor globale în vederea construirii unei infrastructuri digitale cu impact asupra bunăstării și securității tuturor. 

Agenda publică

Iulie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31