Telemedicina – un nou concept digital va fi lansat în testare

2022-09-07 13:52

Consultațiile medicale online vor fi posibile în curând, în Republica Moldova, datorită Proiectului pilot „Incluziunea digitală pentru servicii sociale și e-sănătate” care a fost lansat pe 6 septembrie 2022. În cadrul evenimentului de lansare a fost semnat un Acordul de Parteneriat între Fondul Națiunilor Unite pentru Populație din Moldova (UNFPA), Proiectul Tehnologiile Viitorului (finanțat de USAID și Suedia) și compania Moldcell.

 

Proiectul-pilot se referă la inovații în serviciile de sănătate digitală din Republica Moldova și va oferi posibilitatea de acces prin intermediul telefoanelor mobile donate celor 630 vârstnici la servicii de consultanță și consiliere primară online a persoanelor implicate în cadrul Proiectului „Abilități digitale conectează generații”, care promovează îmbătrânirea activă și incluziunea digitală a persoanelor vârstnice prin dialog intergenerațional, proiect susținut de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

 

Agenția de Guvernare Electronică susține această inițiativă în calitate de partener al proiectului HelpAge International Moldova și al noului proiect care are drept scop testarea eficienței serviciilor sub formă de consultații medicale online oferite prin intermediul unei aplicații mobile.

 

Olga Tumuruc, directoarea AGE: „Agenția de Guvernare Electronică s-a implicat în proiectul „Abilități digitale conectează generații” de la lansarea acestuia, în mod necondiționat. Ne dorim să contribuim la facilitarea accesului populației la servicii publice prin intermediul tehnologiei și digitalizării. Proiectul-pilot „Incluziunea digitală pentru servicii sociale și telemedicină” reprezintă o nouă etapă în acest sens și trebuie să o abordăm cu multă responsabilitate, având în vedere beneficiarii acestui proiect și faptul că el vizează viața și sănătatea oamenilor".

 

Creșterea ofertei și a cererii de servicii în e-sănătate și telemedicină a fost determinată inițial de pandemia de COVID-19 și a continuat ulterior, fiind apreciată drept o oportunitate de modernizare a sectorului de sănătate pe care Republica Moldova urmează să o valorifice în următorii ani.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31