Semnătura mobilă
Semnătura mobilă este un serviciu inovator, care permite accesarea serviciilor electronice cu ajutorul telefonul mobil. Funcționează ca un buletin de identitate în mediul virtual, permite autentificarea în spaţiul virtual pentru confirmarea identităţii cu ajutorul telefonului mobil.
Cu Semnătura mobilă cetăţenii pot semna acte la distanţă, rapoarte, declaraţii către instituţii sau cereri online cu ajutorul telefonului mobil. De asemenea, pot accesa servicii electronice atât publice, cât şi private într-o manieră simplă și comodă. Cetățenii nu vor mai depinde astfel de programul de lucru al instituțiilor, dar pot accesa serviciile electronice de oriunde și oricând.
Conform legii nr. 264 din 15 iulie 2004 cu privire la documentul electronic şi semnătura digitală, documentele în format electronic se echivalează cu documentele pe hârtie semnate olograf.
Pentru obţinerea dreptului de semnătură digitală prin intermediul telefonului mobil vor fi folosite certificate eliberate de Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, iar dreptul de înregistrare a utilizatorilor va fi dat operatorilor de telefonie mobilă.
Cetățenii pot obține rapid semnătura mobilă de la operatorii de telefonie mobilă. Pentru aceasta ei vor prezenta numai buletinul de identitate și vor completa o cerere, procedură care nu durează mai mult de 15 minute. Cartela SIM obișnuită pe care o dețin cetățenii va fi înlocuită cu o cartelă SIM specială, care include semnătura mobilă.
Modalitatea de accesare al serviciilor publice cu ajutorul semnăturii mobile este foarte simplă:
- Accesați portalul servicii.gov.md și selectați serviciul dorit;
- Completați și transmiteți cererea, selectând confirmarea cu semnătura mobilă;
- Pe numărul de telefon veți primi un mesaj de confirmare, care poate fi validat cu codul PIN;
- În urma confirmării, cererea va fi preluată și transmisă instituției responsabile.
Serviciul Semnătura mobilă este disponibil și cetățenilor de peste hotare. Prin intermediul acestuia, ei vor putea accesa serviciile pe care tradițional le solicitau doar de acasă, din Republica Moldova. Poate fi obținut la operatorii de telefonie mobilă (Orange şi Moldcel), implicaţi în proiect până la acest moment.
Serviciul electronic a fost dezvoltat în cadrul unui parteneriat public-privat între Guvernul Republicii Moldova, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică și operatorii de telefonie mobilă Moldcell și Orange. La nivel internațional, Republica Moldova a fost al 7-lea stat care a lansat un astfel de serviciu de autentificare cu ajutorul telefonului mobil.
Cum poate fi folosită semnătura mobilă de către abonații Orange și Moldcell puteți găsi accesând link-urile de mai jos:
Orange: accesați link-ul
Moldcell: accesați link-ul
Despre Project
Avantaje
- Semnătura mobilă înseamnă siguranţă, comoditate, accesibilitate.
- Semnătura mobilă permite accesarea serviciilor publice cu ajutorul telefonului mobil
Informații Utile
- Începând cu 10 octombrie 2013, emiterea și prelungirea certificatelor de Semnătură Mobilă sunt gratuite.
- „Semnătura mobilă” sau Mobile e-ID este buletinul tău de identitate online și cheia către toate serviciile publice.
- Procesul de solicitare a semnăturii mobile la operatorul de telefonie mobilă nu durează mai mult de 15 minute.