
Cadrul normativ în domeniul tehnologiei informației se actualizează continuu [3]
Republica Moldova va avea un Cod digital care va sistematiza și unifica reglementările din domeniul tehnologiei informației și le va ajusta conform cerințelor actuale.
Dezvoltarea continuă a noilor tehnologii prezintă atât oportunități, cât și provocări pentru instituțiile publice. Guvernul împreună cu alte autorități caută continuu un echilibru între beneficiile noului ecosistem IT și stabilirea unor reglementări adecvate, creând în același timp un mediu favorabil inovației și investițiilor.
Cel mai nou serviciu electronic de stat este Registrul împuternicirilor de reprezentare – MPower, care a fost lansat în această săptămână de specialiștii Agenției de Guvernare Electronică.
Despre ce beneficii oferă cetățenilor noul serviciu, despre cât de dezvoltat este cadrul legal al administrației publice privind implementarea serviciilor electronice guvernamentale în Republica Moldova și ce ne așteaptă în următorii ani în domeniul guvernării electronice, a vorbit colegul nostru Vadim Vintilă, jurisconsult al AGE, pentru portalul Bizlaw.md.
„Serviciul MPower este destinat în egală măsură cetățenilor, mediului de afaceri și autorităților publice. Prin intermediul portalului web mpower.gov.md, subiecții menționați au posibilitatea de a acorda împuterniciri de reprezentare, fără asistența din partea unei terțe persoane, într-un mod complet autonom și gratuit, unor persoane care vor acționa în numele lor pentru obținerea unui serviciu public și, în perspectivă, chiar și privat. Pentru a putea acorda o împuternicire de reprezentare o persoană are nevoie de acces la internet și o semnătură electronică calificată, eliberată de un prestator de servicii de încredere, acreditat în Republica Moldova.”
Totodată, Vadim Vintilă a explicat potențialilor utilizatori ai serviciului MPower modalitățile de navigare și de obținere a împuternicirii de reprezentare, argumentând că unul dintre grupurile țintă ale serviciilor publice electronice și implicit ale serviciului MPower îl constituie cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate. Prin urmare, acest serviciu poate fi accesat din țară și din străinătate de orice persoană care dispune de o semnătură electronică calificată, eliberată de un prestator de servicii de încredere acreditat în Republica Moldova.
Săptămânal, specialiștii Agenției de Guvernare Electronică oferă interviuri la cele mai actuale subiecte ce vizează guvernarea electronică în Republica Moldova, în care sunt elucidate noutățile, provocările și perspectivele din domeniul aplicării tehnologiilor digitale. Acțiunea face parte din agenda de evenimente dedicate celei de a 10-a aniversări a Agenției de Guvernare Electronică și are menirea de a comunica publicului larg beneficiile utilizării platformelor publice digitale și preocupările statului în ce privește îmbunătățirea serviciilor guvernamentale.
Interviul integral poate fi accesat aici: https://bit.ly/2V49r4p [6]