
Agenția de Guvernare Electronică aduce serviciile publice mai aproape de cetățeni [3]
Serviciile guvernamentale vor deveni mai accesibile pentru cetățenii Republicii Moldova din țară și de peste hotare, odată cu pilotarea unui model inovator de prestare a acestora - Centrul Unificat de Prestări Servicii (CUPS) - implementat de Instituția Publică ”Agenția de Guvernare Electronică”.
Acestea vor funcționa ca și ghișee în incinta primăriilor și a misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Republicii Moldova peste hotare și vor fi echipate pentru a putea furniza servicii publice, inclusiv electronice. Persoanele care nu au acces la internet sau nu posedă competențe digitale suficiente pentru a utiliza portalul serviciilor publice în mod independent, vor putea solicita asistență în cadrul CUPS pentru a beneficia de servicii guvernamentale în localitatea lor.
La prima etapă, prin intermediul CUPS vor fi furnizate 22 de servicii publice, prestate de Agenția Servicii Publice și Casa Națională de Asigurări Sociale. . Printre acestea se numără: eliberarea extrasului de pe actul de stare civilă sau din Registrul bunurilor imobile; informații privind contul personal de asigurări sociale sau privind dreptul de a primi alocații de stat pentru copii și alte servicii guvernamentale
Agenția de Guvernare Electronică (AGE) urmează să asigure dezvoltarea instrumentelor tehnologice (sistemul informațional, interconexiunile cu alte autorități etc.), necesare pentru funcționarea CUPS, instruirea specialiștilor, dar și facilitarea colaborării între instituțiile publice la nivel local și central implicate în procesul de pilotare.
În acest context, la 10 septembrie 2020, a avut loc prima ședință online de planificare în cadrul proiectului de pilotare CUPS, care a reunit primari și secretari ai Consiliilor locale din 17 localitățide pe întreg teritoriul Republicii Moldova, precum și reprezentanți ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). Criteriile de selectare a localităților-pilot au fost, printre altele, distribuția geografică, numărul populației, disponibilitatea spațiului și resurselor umane, dar și motivația acestora de a participa în acest proces.
”Modelul CUPS reprezintă un pas important pentru sporirea accesibilității, asigurarea incluziunii sociale și eficientizarea prestării serviciilor publice pentru populație, iar în rezultat va crește încrederea populației în modernizarea serviciilor publice”, a menționat, în cadrul reuniunii, Directorul adjunct al Agenției de Guvernare Electronică, Gheorghe Ursoi.
Participanții la ședință au convenit asupra planului de activități ce urmează să fie realizate în colaborare în perioada de pilotare a CUPS. O atenție deosebită va fi acordată caracterului participativ al inițiativei și implicării tuturor părților interesate, inclusiv a grupurilor vulnerabile și marginalizate, în procesul de pilotare, pentru a reduce barierele în accesarea informațiilor și prestarea serviciilor guvernamentale.
Conceptul de creare a Centrelor Unificate de Prestări Servicii este pilotat în cadrul proiectului ”Modernizarea serviciilor guvernamentale în Moldova”, implementat de Agenția de Guvernare Electronică, cu suportul financiar al Grupului Banca Mondială și contribuția Guvernului Republicii Moldova. Acțiunea face parte din Planul de acțiuni privind reforma de modernizare a serviciilor publice pentru anii 2017-2021, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 966 din 09.08.2016.



