AGE la Conferința internațională privind Guvernarea bazată pe date pentru politici publice eficiente
Perspectivele pentru îmbunătățirea practicilor de guvernanță a datelor, confidențialitate, protecția datelor, utilizarea eficientă, precum și componentele cheie ale guvernanței datelor au fost discutate, în perioada 25-26 martie 2024, la Conferința internațională cu genericul „Guvernarea bazată pe date pentru politici publice eficiente”.
Evenimentul a fost organizat de UNFPA Moldova în parteneriat cu PNUD Moldova și Cancelaria de Stat, cu sprijinul financiar al Elveției și Indiei, și a reprezentat o platformă de discuții unde experți din Moldova și din întreaga lume au abordat subiecte esențiale legate de guvernanța datelor. Participanții au formulat propuneri inovatoare pentru o guvernare eficientă, adaptată nevoilor reale ale cetățenilor.
Agenția de Guvernare Electronică a fost reprezentată de Igor Aramă, șef al Serviciului schimb de date și interoperabilitate a prezentat prioritățile actuale ale Republicii Moldova în domeniul e-guvernării, prevăzute în Strategia de Transformare Digitală 2023-2030, în special în ceea ce privește importanța schimbului de date și a infrastructurii digitale în realizarea obiectivelor în acest domeniu.
În cadrul panelului, Igor Aramă a menționat că Agenția de Guvernare Electronică, în calitate de instituție responsabilă pentru procesul de e-Guvernare în Republica Moldova, acordă o atenție deosebită datelor, având în vedere că acestea reprezintă prioritatea fundamentală pentru furnizarea serviciilor publice în format electronic. Au fost evidențiate două instrumente de bază utilizate de AGE pentru guvernarea datelor: Portalul Guvernamental de Date (date.gov.md) pentru datele publice și Platforma de Interoperabilitate (MConnect) pentru datele cu caracter personal.
Conferința a reunit reprezentanți ai autorităților centrale și locale, parteneri de dezvoltare, mediul academic, instituții de cercetare, organizații non-guvernamentale și sectorul privat. Printre participanți s-au numărat și reprezentanți de prestigiu precum Institutul de Demografie din Viena/Austria, Eurostat, Universitatea Charles/Cehia, Institutul Max Planck pentru Cercetări Demografice Rostock/Germania și alții.
Acest eveniment a oferit oportunitatea perfectă pentru consolidarea capacității Moldovei și a altor țări din regiune în ceea ce privește un răspuns eficient la provocările demografice, promovând un dialog constructiv între toți factorii de decizie și facilitând schimbul de experiență și cunoștințe între Guvern, autoritățile locale, societatea civilă, mediul academic, experți și partenerii internaționali.