Soluțiile de e-guvernare în sprijinul digitalizării sectorului medical

2024-02-02 16:28

Directorul Agenției de Guvernare Electronică, Andrei Prisacar a participat la cea de-a doua ediție a Forumului Digital în Sănătate (Digital Health Forum), desfășurat astăzi, 2 februarie 2024, la Digital Park. Evenimentul a reunit actori relevanți din domeniu, precum profesioniști în medicină și tehnologii, reprezentanți ai mediului privat, public, academic și startup-uri, pentru a aborda teme importante, cum ar fi:

 

- Innovația în domeniul sănătății prin utilizarea tehnologiilor digitale;

- Colaborarea cu produse locale și internaționale existente;

- Reglementarea în domeniul sănătății digitale, atragerea de investiții.

 

La primul panelProvocări și oportunități în digitalizarea domeniului sănătății”, Andrei Prisacar a menționat: „În prezent, avem dezvoltat un modul dedicat sănătății pe Portalul MCabinet, care oferă cetățenilor informații relevante în acest domeniu. Este important să ne concentrăm pe interconectarea sistemelor informaționale și schimbul de date eficient, nu pe crearea de noi sisteme costisitoare. Sistemul medical trebuie să asigure schimbul de date și informații în mod sigur, iar pacienții să beneficieze de servicii medicale calitative, dar și de alte servicii sociale conexe, datorită schimbului de date”.

 

Totodată, directorul AGE s-a referit în discursul său și la noua aplicație mobilă EVO, care va conține un modul dedicat sănătății, prin care utilizatorii vor avea acces rapid la toată gama de informații personale, disponibile în registrele medicale.  

 

În cadrul evenimentului Digital Health Forum, experții au discutat subiecte ce se referă la tendințe, exemple și oportunități pentru Republica Moldova, inovare și creștere economică, turismul medical, tehnologii digitale, inovații ce transformă modul în care practicăm și înțelegem sănătatea, dar și la inteligența artificială și cum aceasta poate să îmbunătățească cercetarea medicală în Republica Moldova. Integrarea tehnologiei în medicină se extinde spre domenii cum ar fi: telemedicina, robotică medicală, analiza datelor mari pentru predictibilitatea bolilor, diagnosticare și personalizarea terapiilor.

 

Evenimentul este menit să creeze un cadru de dialog și dezbatere între reprezentanții mediului public, privat și agenții de dezvoltare privind digitalizarea în domeniul sănătății pentru a identifica provocările și oportunitățile asociate cu digitalizarea în sănătate
și a promova inovația și colaborarea cu start-up-urile tehnologice.

 

Digital Health Forum 2024 este organizat de Startup Moldova și Technovator cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și UKAid, Programul „Tech Clusters powered by MITP”; Parteneri: Medpark, Invitro, CorLab, Farmacia Felicia, USMF.

Agenda publică

Februarie 2024

L M M J V S D
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29