Discuții publice despre transformarea digitală. Voucherul cultural

2023-10-04 16:59

Programul național „Voucher cultural” va fi popularizat în toate instituțiile de învățământ din țară pentru ca tinerii să consume produse culturale autohtone, în valoare de 1000 lei, bani oferiți de stat, ce pot fi accesați cu ajutorul semnăturii electronice. Subiectul a fost discutat în cadrul platformei de Discuții Publice, organizată la 3 octombrie 2023, de Institutul de Politici și Reforme Europene, Giz Moldova și Agenția de Guvernare Electronică (AGE), în incinta Liceului Teoretic Republican „Aristotel”. Evenimentul a fost dedicat oportunităților digitale create de Guvern pentru tinerii din țara noastră, în special, discuțiile publice s-au axat pe utilitatea semnăturii digitale și accesarea Voucherului cultural.

 

La eveniment, au participat demnitari din cadrul Parlamentului și Ministerelor de resort, iar alături de elevii instituției gazdă, au fost tineri de la alte 4 licee din capitală:  „V. Alecsandri”, „N. Dadiani”, „Gh. Asachi”, „M. Eliade”. Tinerilor le-a fost prezentat pe scurt ecosistemul digital guvernamental de către Andrei Prisacar, director adjunct al AGE, care i-a îndemnat să utilizeze soluțiile digitale în diferite scenarii de viață.

 

Oportunitățile digitale aduse în Discuții Publice s-au referit la: Identitate digitală (semnătura electronică și documentul electronic); Portalul Serviciilor Publice; Voucherul Cultural; Inteligența artificială și perspectivele de integrare a acesteia în prestarea serviciilor publice; Cabinetul personal; MDelivery - livrarea documentelor la domiciliu, inclusiv peste hotare.

 

Participanții, împreună cu experții din cadrul AGE, IPRE, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Culturii, profesori și elevi au concluzionat că este nevoie de a fi îmbunătățită rata de utilizare a Voucherului cultural prin:

- accesibilizarea semnăturii electronice

- comunicarea intensă cu instituțiile de învățământ privind oportunitățile digitale pentru tineri

- extinderea vârstei beneficiarilor de la 18 la 20 de ani

- dialog cu tinerii care au consumat produse culturale cu Voucherul cultural

 

Prin intermediul platformei de Discuții Publice, societatea va fi informată și antrenată sistematic în dezbateri privind agenda digitală a Guvernului, securitatea cibernetică și e-transformarea Republicii Moldova, Strategia de transformare digitală 2023-2030, servicii și platforme digitale etc. Scopul acestui proiect este creșterea gradului de conștientizare privind beneficiile transformării digitale și ale utilizării serviciilor publice electronice sporirea nivelului de cultură digitală în rândul persoanelor fizice și juridice, impulsionarea progresului digital în sistemul public prin discuții și implicare.  

 

Primul eveniment din această serie a avut loc la 14 septembrie 2023, la Chișinău și s-a axat pe gradul de utilizare a serviciilor digitale în Republica Moldova, aspectele-cheie ce vizează dezvoltarea serviciilor digitale în Republica Moldova, principalele provocări pe dimensiunea asimilării și utilizării soluțiilor digitale de către societate.

 

Activitățile planificate în cadrul proiectului menționat sunt:

- 12 note analitice, dedicate cercetării și analizei implementării politicilor publice și reformelor instituționale în domeniul transformării digitale și securității cibernetice;

- 12 discuții publice online/offline „Moldova Digitală”, pe teme legate de agenda digitală, securitatea cibernetică și e-transformarea Republicii Moldova;

- Contribuții tematice pentru evenimentele regionale organizate în Parteneriatului Estic, inclusiv Rețeaua Parteneriatului Estic pentru Guvernare Electronică și Digitalizare și Academia Regională pentru Transformare Digitală, în strânsă cooperare cu GIZ Moldova;  

- 4 evenimente publice la nivel local, cu participarea autorităților publice relevante, sectorului privat și societății civile, menite să promoveze și să popularizeze utilizarea serviciilor digitale. Evenimentele publice vor avea loc în format fizic, în diferite orașe ale țării.

 

Sesiunile de Discuții Publice pot fi urmărite online pe platforme Privesc.eu si pagina de Facebook AGE și IPRE.  

 

Agenda publică

Octombrie 2024

L M M J V S D
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31