AGE reprezentată la evenimentul „Abilitarea femeilor într-o lume digitală”
- 166 afișări
- EN
Provocările și oportunitățile digitalizării pentru antreprenoarele din Republica Moldova au fost discutate la evenimentul public „Abilitarea femeilor într-o lume digitală”, organizat de UN Women Moldova, cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii, la care a participat și Olga Tumuruc, directoarea Agenției de Guvernare Electronică.
„Antreprenoriatul digital este o activitate modernă, deoarece permite oricărui antreprenor sau antreprenoare să obțină maxim avantaje din tehnologii și din inovație, în beneficiul său, dar și în beneficiul comunității și societății”, a menționat Olga Tumuruc, participând la panelul de discuții dedicat antreprenoriatului digital.
Abilitarea femeilor într-o lume digitală, precum și asigurarea egalității de gen în societate sunt procese deloc ușoare și care necesită efort și dedicație. În acest context, Olga Tumuruc a punctat faptul că pentru dezvoltarea unei afaceri prospere în mediul online și cu aplicarea noilor tehnologii sunt necesare mai multe abilități, printre care a subliniat:
- competențele digitale
- adaptabilitatea continuă la evoluția tehnologică
- comunicarea și schimbul de experiență
- deschiderea spre inovație și schimbare.
„Agenția de Guvernare Electronică se va implica și în continuare în parteneriate și inițiative care vin să valorifice potențialul antreprenoriatului digital feminin și să crească prezența femeilor în domeniul IT. Vom contribui cu programe de informare și dezvoltare a competențelor digitale pentru femei, dar și cu soluții digitale care ar putea să optimizeze activitatea administrativă a companiilor, astfel încât timpul economisit să poată fi folosit pentru activități de dezvoltare strategică a acestora”, a mai spus Olga Tumuruc.
Eevenimentul „Abilitarea femeilor într-o lume digitală” a fost organizat de UN Women Moldova în scopul sporirii gradului de conștientizare cu privire la decalajul de gen în digitaizare și ilustrarea rolului femeilor în avansarea tehnologiilor informaționale, precum și consolidarea colaborării intersectoriale și încurajarea femeilor și fetelor din Moldova și a femeilor refugiate din Ucraina, să urmeze o carieră în IT. De asemenea, participanții și participantele au avut posibilitatea să interacționeze cu persoane care împărtășesc aceleași viziuni și cu care ar putea stabili parteneriate profesionale.
În anul 2023, tema Zilei Internaționale a Femeilor este „Digitalizare, Inovare și Tehnologie pentru egalitatea de gen", ce se aliniază la tema principală a celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru statutul femeilor (CSW-67) - „Inovarea și schimbările tehnologice, precum și educația în era digitală pentru realizarea egalității de gen și abilitarea tuturor femeilor și fetelor". Cu această ocazie, Organizația Națiunilor Unite își dorește să recunoască și să celebreze femeile și fetele care promovează tehnologiile transformatoare și educația digitală.