Mai aproape de implementarea e-Votului în Republica Moldova
- 247 afișări
- EN
Consultările publice asupra proiectului caietului de sarcini pentru elaborarea „Sistemului informațional de vot prin internet” au avut loc astăzi, 3 martie 2023, la Chișinău. La eveniment au participat experți implicați în elaborarea sistemului din cadrul Agenției de Guvernare Electronică (AGE), Comisia Electorală Centrală (CEC), Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), dar și comunitatea de persoane interesate de alternativa electronică de vot.
Prezentările și discuțiile s-au axat pe modelul care se propune a fi implementat în Republica Moldova, mecanisme de securitate, implicațiile legale, protecția datelor, principiile de bază ale implementării votului pe internet, beneficiile acestuia, dar și premisele inerente necesare organizării votului prin internet în cadrul scrutinelor electorale organizate în Republica Moldova.
Spicherii au menționat importanța asigurării accesului la soluții de identitate electronică pentru toți cetățenii țării, indiferent de locul aflării acestora, pentru a face posibilă realizarea precondiției pentru funcționarea votului prin internet. Experții au apreciat că în Republica Moldova poate fi implementat sistemul de vot prin internet la fel ca și în Estonia și că există deja toate instrumentele și soluțiile digitale necesare punerii în aplicare a acestui mecanism electronic de votare, fiind dezvoltate de AGE.
Pentru implementarea sistemului și încadrarea în arhitectura TIC guvernamentală vor fi implicate mai multe instituții ce vor avea competențe în organizarea întregului proces de e-votare: AGE CEC, STISC, SIS și altele.
Directoarea Agenției de Guvernare Electronică, Olga Tumuruc a menționat în alocuțiunea sa: „Există cel puțin 3 motive care ne fac să avansăm cu încredere spre implementarea votului prin internet:
- Participare slabă la exercițiul democratic important;
- Numărul mare de concetățeni aflați peste hotare în diaspora;
- Influențarea votului este o problemă constantă în scopul fraudării alegerilor.
Dezideratul votului prin internet a fost inclus în Programul de guvernare și de la un subiect de cercetare, a devenit obiectul unor activități concrete, în rezultatul cărora astăzi discutăm practic despre modelul votului prin internet în Republica Moldova”.
De asemenea, expertul AGE, Artur Reaboi a prezentat etapele și securitatea tehnică a votării prin internet concluzionând: „Dispunem de cunoștințe și instrumente tehnice necesare pentru a implementa securizat votul online și trebuie să o facem în timpul cel mai apropiat”.
„Republica Moldova a ales drumul digitalizării, iar sistemul de vot prin internet este parte a acestui proces”, a declarat Gheorghe Pantaz, directorul STISC, cu referire la necesitatea implementării acestui mecanism digital de exprimare a votului.
La eveniment au participat și experți internaționali care au prezentat bunele practici și modalitățile de exprimare a votului cu ajutorul tehnologiei digitale în Estonia, unul dintre statele avansate din punct de vedere digital, care, de mai mulți ani, aplică cu succes alternativa de vot electronic în cadrul scrutinelor electrorale.Totodată, au fost organizate activități în grupuri de lucru cu participarea experților din cadrul instituțiilor publice de resort, precum și ONG-uri specializate.
Dezvoltarea sistemului de vot prin internet este în conformitate cu Strategia Națională de Transformare Digitală și are drept scop consolidarea securității cibernetice și a infrastructurii guvernamentale, iar organizatorii au dat asigurări că fiecare etapă de lucru în acest proces va fi maxim transparentă și consultată cu toate părțile interesate.