Inovațiile în educație – viitorul care se întâmplă astăzi

2023-02-24 09:53

O nouă platformă de  dialog între teoreticieni și practicieni în promovarea inovației în educație și schimb de bune practici „Conferința Națională „Inovații în educație prin tehnologii și STE(A)M”, a fost organizată astăzi, 23 februarie 2023, prin efortul comun al Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului și Agenția de Guvernare Electronică, precum și alți parteneri.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai mediului academic, parteneri de dezvoltare, experți naționali și internaționali, care au prezentat inovațiile în educație, tendințele școlii moderne și cele mai noi soluții digitale capabile să răspundă cerințelor actuale în domeniul instruirii și educației tinerei generații de elevi.

 

Agenda conferinței a inclus prezentări, workshop-uri și discuții în grup. Totodată, în cadrul conferinței, autorii celor mai reușite proiecte didactice din ciclul gimnazial, care integrează instrumentele digitale și abordarea STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Mathematic) în procesul de predare-învățare-evaluare, câștigători ai Concursului Național „Profesorul Ambasador Digital”, ediția a II-a, au fost premiați cu diplome de merit, acordându-li-se titlul de „Profesor-Ambasador-Digital”.

 

La ceremonia festivă, organizată în incinta Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”, cei 10 Ambasadori Digitali au prezentat experiențele lor de predare a lecțiilor cu ajutorul instrumentelor digitale și a soluțiilor inteligente care fac disciplinele mai atractive și stimulează creativitatea și învățarea.

 

De asemenea, alți 10 profesori, care au participat în concurs și s-au remarcat prin proiecte inovatoare valoroase, apreciate de un juriu format din specialiști în domeniu, au fost menționați cu premii speciale oferite de Agenția de Guvernare Electronică, iar colaborarea cu aceștia va continua în diverse proiecte de alfabetizare digitală pe care le va implementa Agenția de Guvernare Electronică.

 

Olga Tumuruc, directoarea AGE, a menționat în deschiderea evenimentului: „Aceste practici trebuie preluate și multiplicate în toate școlile, iar Agenția de Guvernare Electronică este gata să pună umărul la astfel de inițiative, pentru că lucrurile frumoase se fac cu eforturi comune. Ne-am propus și noi un obiectiv de alfabetizare digitală și mizăm pe deschiderea tuturor factorilor interesați pentru ca nivelul de cultură digitală în rândul populației să crească semnificativ în următorii ani, astăzi un profesor inovator – mâine o generație digitală, iar în viitorul apropiat – o națiune digitală”.

 

Expertul în guvernare electronică, Igor Bercu a prezentat ecosistemul digital și soluțiile de e-guvernare dezvoltate de Agenția de Guvernare Electronică, demonstrând cum acestea pot fi integrate în procesul de educație și alfabetizare digitală atât a profesorilor, cât și a elevilor.

 

Evenimentul a fost organizat de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică, cu suportul USAID și al Suediei prin Proiectul Tehnologiile Viitorului, sub egida Ministerului Educației și Cercetării.

Toate materialele prezentate în Conferință sunt disponibile pentru consultare pe platforma dedicată https://conferinta.clasaviitorului.md/.

 

Agenda publică

Aprilie 2023

L M M J V S D
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30