Despre instrumente de autentificare și semnătură electronică la „EU DEBATES CAFÉ”
Subiectul discuției în ediția de astăzi, 28 noiembrie 2022 a „EU DEBATES CAFÉ” a fost unul de maximă actualitate și s-a axat pe identificarea lacunelor, provocărilor și soluțiilor privind depășirea barierelor în utilizarea instrumentelor de autentificare și semnătură electronică în Republica Moldova.
În cadrul videoconferinței dedicate identității electronice, directorii instituțiilor publice responsabile de transformarea digitală: Agenția de Guvernare Electronică și Serviciul Tehnologia Informației și Securitatea Cibernetică, alături de Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu și reprezentanți ai comunității de afaceri, au dezbătut problemele și impedimentele în utilizarea semnăturii digitale, menționând cauzele care au dus la un număr redus de utilizatori ai serviciilor electronice.
„Legislația Republicii Moldova prevede expres că, de la 1 ianuarie 2023, serviciile publice trebuie să fie prestate prioritar în format electronic. Însă, cunoaștem că există mai multe obstacole între care pot fi menționate: costurile ridicate la obținerea și utilizarea semnăturii, nivel de alfabetizare redus în rândul populației, lipsa încrederii în serviciile prestate online. Iată de ce aplicația MobiSign, asupra căreia am lucrat în ultima perioadă și care sperăm că va fi lansată în curând, va reprezenta un pas important în popularizarea semnăturii electronice, datorită gratuității, accesibilității și comodității în utilizare, inclusiv pentru cetățenii moldoveni din diaspora”, a declarat Iurie Țurcanu.
În aceeași ordine de idei, au fost menționate o serie de acțiuni care au fost întreprinse pentru a determina reprezentanții autorităților publice din țară să respecte legislația cu privire la semnătura electronică și documentul electronic, inclusiv organele de drept, instanțele judecătorești și alți exponenți ai domeniului justiției.
„Nu putem să ne așteptăm ca cetățenii să utilizeze semnătura electronică, atât timp cât autoritățile ignoră legea și nu recunosc identitatea electronică. Eforturile în utilizarea soluțiilor electronice trebuie să fie o prioritate la nivel național, iar semnătura electronică - un instrument popular și accesibil pentru fiecare. E nevoie de alfabetizare a populației, de ghidare, instruire și multă comunicare pentru a edifica o societatea digitală, ridica nivelul de încredere în interacțiunea digitală cu statul”, a menționat Olga Tumuruc, directorul AGE.
De asemenea, vorbitorii au punctat, în discuția moderată de expertul Victor Guzun, că trendul digitalizării care se întâmplă la nivel regional, european și mondial impune luarea unor măsuri mai urgente, inclusiv din partea autorităților, decizii care sunt mult așteptate și de reprezentanții business-ului, a căror productivitate și dezvoltare depinde enorm de recunoașterea și implementarea soluțiilor digitale și a inovațiilor tehnologice.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „EU DEBATES CAFÉ: Avansarea cunoașterii și expertizei privind instituțiile și politicile UE în Republica Moldova”, implementat de Institutul de Politici și Reforme Europene în cooperare cu Fundația Hanns Seidel în Republica Moldova și cu sprijinul financiar al Ministerului Federal al Afacerilor Externe.
Evenimentul integral poate fi urmărit aici: https://bit.ly/3OO7XXi
Notă Analitică Nr. 5/2022. Instrumente de autentificare și semnătura electronică în Republica Moldova: Realități și Perspective, realizată de IPRE: https://bit.ly/3Vz5TEG