MPay în cifre, statistici și perspective de dezvoltare la Conferința Fintech Moldova
Cele mai recente evoluții din domeniul Fintech în Republica Moldova și în străinătate au fost discutate în cadrul Conferinței Fintech Moldova, la 30 septembrie curent, la cea de-a IV-a ediție. Evenimentul a reunit reprezentanți de seamă ai organizațiilor și companiilor locale financiare și IT, alături de unii dintre cei mai proeminenți profesioniști de talie internațională din industria Fintech.
Agenția de Guvernare Electronică a fost reprezentată de Liudmila Bejenaru, șefa Serviciului guvernamental de plăți MPay, la panelul dedicat celor mai recente evoluții de reglementare Fintech în Moldova și în străinătate. Liudmila Bejenaru a prezentat tendințele și evoluția tranzacțiilor online, precum și eficiența, comoditatea și transparența Serviciului MPay, menționând că fiecare cetățean al Republicii Moldova a utilizat serviciul electronic MPay fie pentru încasare sau pentru distribuire a plăților.
De asemenea, în cadrul Conferinței a fost prezentată viziunea AGE pentru dezvoltarea în continuare a platformei MPay în conformitate cu tendințele actuale din lumea fintech-ului și a cerințelor utilizatorilor. În acest sens, Agenția de Guvernare Electronică va dezvolta o aplicație mobilă, care va conține modulul de plăți electronice, pentru a promova achitarea cashless, pentru comoditatea plătitorilor. Totodată, pe pagina mpay.gov.md, cât și în aplicația mobilă, va fi implementat un “coș de plăți”, care va permite plătitorului (persoană fizică sau juridică) să agrege o notă de plată unică pe care să o achite printr-o singură acțiune.
Perspectivele dezvoltării și perfecționării serviciului de plăți MPay se mai referă la: distribuirea salariilor din sectorul bugetar, fapt ce va contribui la reducerea efortului operațional al autorităţilor și instituțiilor publice și va permite automatizarea activităților aferente efectuării plăților salariale. Astfel, instituțiile publice nu vor mai avea necesitatea de a încheia anual contracte cu prestatorii de servicii de plată pentru distribuire plăților salariale, iar salariații vor avea dreptul de a opta pentru ofertele și serviciile oricărui prestator de servicii de plată integrat cu MPay, iar prestatorii de servicii de plată vor veni cu diverse facilități pentru fiecare persoană în parte.
Voucherul cultural este o altă noutate în care serviciul guvernamental MPay are rolul de a integra platformele culturale și transferul banilor în conturile voucherelor culturale, oferind posibilitatea beneficiarilor de a utiliza banii transferați pentru procurarea biletelor la evenimente culturale. Dezvoltarea acestui instrument va oferi posibilitate și altor inițiative de finanțare a populației să eficientizeze procesul de distribuire și utilizare a resurselor financiare strict pentru scopurile finanțate.
Achitarea serviciilor comunale prin intermediul serviciului MPay este o altă preocupare a AGE care, în prezent, lucrează la conceptualizarea procesului de creare a unei facturi unice, ce va fi disponibilă și în format online în Portalul cetățeanului (MCabinet) cu o notificare a plătitorului prin Serviciul MNotify că este gata spre plată, iar achitarea va fi asigurată prin MPay.
La Conferința Fintech au participat circa 270 de persoane, din peste 60 de companii și organizații, 32 de speakeri și 16 parteneri.