10 ani de la lansarea semnăturii mobile în Republica Moldova
De 10 ani cetățenii noștri pot aplica semnături digitale cu ajutorul telefonului mobil. Serviciul inovațional „Semnătura mobilă” a fost lansat în septembrie 2012 ca rezultat al colaborării dintre Agenția de Guvernare Electronică, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) şi operatorii de telefonie mobilă.
În 10 ani, semnătura mobilă și-a demonstrat utilitatea și eficiența, prin rapiditatea operaţiunilor executate, integritatea și confidenţialitatea datelor, securitatea proceselor, comoditate maximă a beneficiarilor etc.
În primul an au fost eliberate peste 4 000 de semnături mobile. Prin comparație, în ultimul an operatorii de telefonie mobilă au înregistrat peste 30 000 de solicitări de la abonați.
În Republica Moldova, cetățenii pot semna documente electronice și se pot autentifica în mediul online având posibilitatea să opteze pentru diverse tipuri de semnătură digitală:
mobilă (eliberată de operatorul de telefonie mobilă, folosind telefonul mobil);
electronică (pe suport USB token, eliberată de STISC);
buletin electronic (eliberat de ASP).
În Republica Moldova au fost eliberate până în prezent circa 900 mii de semnături digitale.
Deținătorii de semnătură digitală (mobilă sau electronică) devin utilizatori activi ai serviciilor electronice, se pot autentifica în diverse sisteme informaționale și platforme digitale, pot naviga pe diferite portaluri care oferă multe oportunități, dar care permit accesul doar în baza identității digitale.
De exemplu, deținătorii de semnătură digitală au la dispoziție Serviciul guvernamental de semnătură electronică #MSign (msign.gov.md) pentru a semna electronic. Aceștia pot acorda împuterniciri de reprezentare prin intermediul Serviciului guvernamental #MPower, pot utiliza Serviciul #MCabinet (mcabinet.gov.md), se pot înregistra la cursuri prin #MLearn (mlearn.gov.md), pot comanda documente online, se pot programa la diverse entități publice pentru a obține diverse documente, pot depune rapoarte fiscale, semna contracte, interacționa la distanță cu instituțiile statului și pot deveni cetățeni cu un nivel înalt de cultură digitală.
Pentru a facilita accesul tuturor persoanelor la servicii digitale, Agenția de Guvernare Electronică a creat un nou tip de identitate și semnătură electronică mobilă #MobiSign sub formă de aplicație mobilă, care va oferi persoanelor acces gratuit la obținere și aplicare de semnătură, nu necesită cititoare de carduri, poate fi descărcată direct pe telefon și nu creează impedimente pentru folosirea pe același dispozitiv a serviciilor de semnătură mobilă furnizate de operatorii de telefonie mobilă, va putea fi utilizat atât de cetățenii din țară, cât și de cei din diaspora. Conceptul și Regulamentul MobiSign au fost deja aprobate de Guvern, iar aplicația se află la etapa de testare. Amintim tuturor persoanelor că semnătura digitală are aceeași valoare juridică ca şi semnătura olografă și acest adevăr este stipulat în lege.