Ziua Mondială a Datelor Deschise – pledoarie pentru transparență și acces larg la date

Propusă pentru prima dată în 2010, Ziua datelor deschise este marcată anual printr-o serie de evenimente organizate la nivel global și național, menite să sporească atenția opiniei publice față de oportunitățile și beneficiile pe care le oferă accesul la date. Inițiativa urmărește promovarea și încurajarea adoptării politicilor de date deschise în guverne, afaceri și organizații ale societății civile.
O guvernare deschisă înseamnă acces liber la informaţii și încredere în instituțiile publice, iar acest obiectiv poate fi atins prin crearea unor aplicații și concepte de promovare, accesare și utilizare a datelor deschise și disponibile pentru fiecare.
La nivel național, în scopul realizării unei guvernări deschise, a fost instituit un mecanism sub formă de Comitet de Coordonare pentru o Guvernare Deschisă, compus din reprezentanți ai societății civile și ai Guvernului, din care face parte și Agenția de Guvernare Electronică. Această structură are misiunea de a elabora propuneri și recomandări privind implementarea principiilor unei guvernări transparente, măsuri care se impun tuturor statelor membre ale Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă, din care face parte și Republica Moldova.
În acest context, Agenția de Guvernare Electronică a creat Portalul Guvernamental de Date www.date.gov.md - o resursă informațională publică și un ghișeu virtual unic al datelor din sectorul public. Platforma conține seturi de date deschise, disponibile în timp real, ale ministerelor și altor instituții ale administrației publice centrale. Portalul este completat și îmbunătățit continuu în scopul facilitării accesului cetățenilor la date, participării lor active în procesul decizional, aceasta fiind parte a inițiativei globale Open Government Partnership.
În prezent, pe portalul public de date sunt disponibile peste o mie seturi de date, care cuprind peste 10 mii de resurse, în creștere cu fiecare an. Doar în 2020 au fost realizate circa 80 milioane de interogări de date, ceea ce constituie o medie de peste 200 mii de interogări pe zi.
Ziua Mondială a datelor deschise este celebrată de 10 ani consecutiv, începând cu 2011, fiind o inițiativă a statelor care îşi doresc o guvernare transparentă, eficientă şi deschisă pentru cetățenii săi, dezvoltată pe baza noilor tehnologii informaționale.