Serviciile electronice lărgesc aria de oportunități pentru diaspora

Cele mai recente servicii și produse lansate de către Agenția de Guvernare Electronică vin să completeze lista priorităților pe care instituția le are pentru creșterea nivelului de accesibilitate la serviciile publice electronice, indiferent de zonă sau accesul la internet.
În ce măsură serviciile guvernamentale devin mai accesibile pentru cetățenii din țară și de peste hotare, odată cu lansarea proiectului-pilot Centru unificat de prestări servicii (CUPS) sau a serviciului MPower au vorbit Vlad Manoil Șeful Direcției servicii și platforme și Tatiana Sincovschi, manageră de proiect AGE în cadrul emisiunii „Scrisori pentru acasă”, de la postul național de radio Moldova1.
Vlad Manoil a menționat despre perspectivele de viitor ce țin de crearea cadrului legal prielnic pentru ca cetățenii Republicii Moldova, inclusiv diaspora, să poată beneficia de serviciile publice electronice, astfel minimalizând birocrația prin obligativitatea prezenței fizice. Totodată, acesta a menționat și despre mecanismele mult mai diverse prin care cetățenii din diaspora pot accesa informații personală prin intermediul Portalului guvernamental al cetățeanului, Serviciului de notificare electronică (MNotify), Registrului împuternicirilor în bază de semnătură electronică (MPower) și altele.
Managera de proiect Tatiana Sincovschi a precizat că Centrele unificate de prestări servicii reprezintă niște ghișee care vor oferi cetățenilor din mediul rural și diaspora suportul necesar pentru a identifica cele mai potrivite soluții pentru a accesa serviciile electronice, care sunt actele necesare, procedura de depunere și/sau ridicarea actului solicitat în interesul cetățeanului.
Despre beneficiile serviciilor lansate, prerogativele AGE pentru anul 2021, dar și multe altele, aflați din interviu care poate și ascultat accesând aici