Prioritățile noastre pentru 2021

Agenția de Guvernare Electronică și-a trasat prioritățile pentru anul 2021. Planul de acțiuni al AGE pentru anul în curs este unul ambițios și conține 9 obiective, bazate pe 70 de acțiuni și peste 100 de indicatori de monitorizare. Acțiunile propuse sunt în concordanță cu angajamentele naționale și internaționale ale AGE și ale Guvernului Republicii Moldova și urmăresc implementarea agendei de e-guvernare.
Printre direcțiile prioritare pe care se va concentra întreaga activitate a instituției responsabile de modernizarea serviciilor publice pot fi menționate în primul rând perfecționarea cadrului legal în domeniul guvernării digitale: Codul digital, e-APL, e-Arhiva, Conceptul și Regulamentul privind modul de funcționare și utilizare a serviciului guvernamental de livrare (MDelivery) etc.
Elaborarea, implementarea și dezvoltarea continuă a sistemelor informaționale partajate, inclusiv lansări de produse noi dezvoltate de AGE: Catalogul semantic, MOperations, Registrul de stat al serviciilor publice, dezvoltarea Portalului guvernamental al cetățeanului și al antreprenorului (MCabinet), MConnect, MPower, e-Learning, MPay, de asemenea, rămân a fi prioritățile AGE pentru perioada următoare.
Modernizarea serviciilor guvernamentale prin reingineria și digitizarea serviciilor publice selectate, lansarea Centrelor unificate de prestări servicii (CUPS) despre care AGE a anunțat la sfârșitul anului trecut, precum și organizarea sistematică a instruirilor specializate privind integrarea și operarea în sistemele informaționale de prestare și utilizare a serviciilor electronice reprezintă activități primordiale în lista acțiunilor ce urmează a fi realizate pe parcursul acestui an.
De asemenea, instituția își va concentra eforturile în vederea consolidării parteneriatelor la nivel național și internațional cu diverse instituții specializate și interesate de o guvernare eficientă și performantă pentru preluarea și aplicarea bunelor practici internaționale în cadrul entității. În toate acțiunile pe care și le propune AGE pentru anul în curs, dar și pentru viitor, integrarea abordărilor centrate pe cetățeni și implicarea social-incluzivă a acestora în contextul implementării proiectului MGSP (Modernizarea Serviciilor Publice Guvernamentale) este un principiu fundamental care dictează politica instituțională promovată de AGE.
Auditul de securitate cibernetică, implementarea sistemului de control intern managerial, transparență în achiziții sunt, de asemenea, angajamente importante pe care și le-a asumat instituția în acest an.
Planul de acțiuni al Agenției de Guvernare Electronică pentru anul 2021 a fost aprobat de Consiliul Instituției la 4 februarie curent.