Platformele și serviciile Agenției de Guvernare Electronică contribuie la respectarea drepturilor omului

Un mecanism eficient de guvernare electronică implică respectarea tuturor standardelor și principiilor privind drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Declarația a fost făcută de Gheorghe Ursoi, director adjunct al Agenției de Guvernare Electronică (AGE), în cadrul Conferinței științifico-practice naționale cu participare internațională „STATUL, SECURITATEA ȘI DREPTURILE OMULUI ÎN ERA DIGITALĂ”, organizată de Facultatea de drept a Universității de Stat din Moldova, în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică, cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului.
Gheorghe Ursoi a menționată că AGE se aliniază tuturor acțiunilor de sensibilizare și educare a societății privind respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și a specificat că printre prerogativele instituției este crearea de servicii și platforme guvernamentale electronice, precum și promovarea culturii digitale. „Agenția de Guvernare Electronică este implicată în două activități de bază, și anume: suport instituțiilor statului prin dezvoltarea serviciilor și platformelor digitale în beneficiul cetățeanului, respectându-se principiile fundamentale ale drepturilor și libertăților omului, și asigurarea modernizării serviciilor publice reieșind din așteptările și necesitățile cetățenilor Republicii Moldova”, a mai adăugat directorul adjunct al AGE.
De asemenea, în cadrul evenimentului, la sesiunea Digitizarea ca Promotor al proceselor democratice în relația stat-cetățean, Vadim Vintilă consultat juridic AGE, a vorbit despre unul dintre cele mai recente servicii lansate de AGE – Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice - MPower.
În acest sens, Vadim Vintilă a prezentat cadrul normativ care stă la baza acestui serviciu, necesitatea acestuia, precum și funcționalitățile platformei care asigură un dublu beneficiu – respectarea procedurilor și prevederilor legale și asigură corectitudinea relației juridice a beneficiarilor serviciului MPower. De asemenea, consultatul juridic AGE a prezentat cum este conectat serviciul MPower cu platformele guvernamentale: MPass, MSign, MNotify, MLog, MConnect, MCabinet și MCloud.
Conferința științifico-practică națională cu participare internațională „STATUL, SECURITATEA ȘI DREPTURILE OMULUI ÎN ERA DIGITALĂ” este la cea de-a V-a ediție și este parte componenta a proiectului statal „Modernizarea mecanismelor de guvernare axate pe protecția drepturilor omului”, care rezonează cu misiunea Agenției de Guvernare Electronică și a obiectivelor sale de viitor.