Pas cu pas spre o guvernare eficientă și transparentă

Acțiunile propuse de Agenția de Guvernare Electronică spre realizare în 2020 s-au materializat sub forma lansării unor platforme noi, dezvoltarea și îmbunătățirea celor existente, promovarea unor acte legislative importante, încheierea unor contracte noi cu diverse autorități și organizații, consolidarea unor parteneriate și organizarea mai multor activități de instruire pentru sporirea calității serviciilor electronice prestate de către autoritățile publice.
Pe parcursul anului 2020 a fost organizat procesul de digitizare a serviciilor supuse reingineriei și de modernizare a serviciilor publice în domeniile ce țin de Documentarea Populației, Asigurări Sociale și Stare Civilă, care conține în total 85 de servicii selectate spre modernizare, dintre care 48 de servicii publice prestate de CNAS.
În perioada de referință, Agenția de Guvernare Electronică a elaborat și a promovat adoptarea a 10 acte normative ce țin de perfecționarea cadrului legal în domeniul guvernării electronice, iar alte 5 documente se află în procedură de avizare sau în fază de proiecte în lucru.
Potrivit bilanțului statistic al AGE, în anul 2020, în sfera de competență a Agenției a intrat domeniul auditului de securitate cibernetică. Astfel, în realizarea acestor competențe, AGE a efectuat misiuni de audit în securitatea cibernetică la 13 instituții publice, între care Cancelaria de Stat, mai multe ministere, agenții, centre și servicii de stat.
Totodată, în perioada vizată, în scopul consolidării capabilităților instituționale și abilităților profesionale a funcționarilor publici, de către specialiștii AGE au fost instruți peste 100 de funcționari publici implicați în prestarea servicilor publice electronice și în gestionarea platformelor guvernamentale digitale.
În scopul colectării datelor importante și relevante cu privire la satisfacția cetățenilor față de serviciile publice online sau offline și cercetării nivelului de susținere și înțelegere de către respondenți a procesului de e-transformare și digitizare a guvernării, în 2020, au fost realizate 2 sondaje sociologice, la comanda AGE. Sondajele au fost efectuate pe un eșantion reprezentativ de circa 8 mii de respondenți de pe întreg teritoriul țării.
De asemenea, anul 2020 i-a adus Agenției de Guvernare Electronică o nouă identitate vizuală, care se regăsește în Manualul de identitate vizuală al AGE, aprobat anul trecut. Brandbook-ul AGE conține un sistem de elemente grafice care formează baza identității vizuale a tuturor produselor, platformelor și serviciilor electronice create de AGE. Publicul larg a fost informat despre realizările instituției în cadrul Campaniei de Comunicare „10 ani de e-Guvernare în Republica Moldova”.
Datele se conțin în Raportul AGE privind implementarea Planului de acțiuni 2020.