Metodologia de elaborare a Cadrului de management al schimbării – un instrument necesar pentru instituțiile prestatoare de servicii

La inițiativa Agenției de Guvernare Electronică, în perioada 25-27 noiembrie curent, s-a desfășurat cursul de instruire în domeniul managementului schimbării. În cadrul cursului menționat a fost prezentat și dezbătut proiectul Metodologiei de elaborare a Cadrului de management al schimbării.
Instruirea s-a desfășurat în regim online și a întrunit circa 35 de participanți, reprezentanți ai ASP, CNAS, Cancelariei de Stat și Agenției de Guvernare Electronica. Autorul proiectului și formatorul este Gheorghe Ursoi, director adjunct al Agenției de Guvernare Electronică care, împreună cu expertul internațional Keith Ibbertson, au vorbit despre principiile, factorii de succes ai managementului schimbării, componentele cheie ale unui Program de schimbare, elaborarea Planului de acțiuni pentru schimbare, stabilirea mecanismului de guvernanță, monitorizare, raportare și evaluare a managementului schimbării, planificarea comunicării privind schimbarea etc.
Principalii actori cărora li se adresează Metodologia sunt conducătorii, managerii și personalul instituțiilor implicați direct în procesul de schimbare și vizați de acesta, precum și factorii interesați externi care interacționează cu instituția în cadrul căreia urmează să se realizeze schimbarea. „Putem avea succes și atinge rezultate sustenabile atunci când ne concentrăm nu doar pe aspectele economice și tehnice, ci și pe schimbarea comportamentală”, a menționat Gheorghe Ursoi.
Acțiunea a avut drept scop oferirea instrumentarului necesar prestatorilor de servicii implicați în procesul de modernizare a serviciilor publice și de gestionare a proceselor de schimbare în cadrul instituției, ca urmare modernizării serviciilor prestate. Metodologia are o abordare universală față de procesul de management al schimbării și poate fi aplicată pentru gestionarea inițiativelor de schimbare atât la nivel instituțional, cât și inter-instituțional în sectorul public.
La finalul instruirii, Gheorghe Ursoi a menționat că toate materialele de curs vor fi plasate pe platforma de instruire la distanță e-Learning și vor fi disponibile pentru toți doritorii de a le accesa.
Proiectul Metodologiei va fi prezentat Cancelariei de Stat pentru aprobare și tuturor instituțiilor interesate, iar ulterior va fi plasat pe pagina web a Agenției de Guvernare Electronică. Documentul contribuie la realizarea Strategiei de reformă a administrației publice pentru anii 2016-2020, iar elaborarea acesteia se încadrează în componenta 1.2 a proiectului ”Modernizarea serviciilor guvernamentale” (PMSG).




