La ședința CNRAP au fost luate decizii importante pentru evoluția Proiectului MGSP

Astăzi a avut loc ședința Consiliului național pentru reforma administrației publice, prezidată de Prim-ministrul R. Moldova, dl Ion Chicu. În cadrul ședinței, s-a discutat în mod prioritar despre Proiectul ”Modernizarea Serviciilor Guvernamentale în R. Moldova” (MGSP), implementat cu suportul Grupului Banca Mondială.
În contextul Proiectului MGSP, au fost aprobate decizii-cheie pentru evoluția Proiectului și a reformei de modernizare a serviciilor publice administrative și discutat pe marginea statutului curent al Proiectului și pașilor imediat următori în cadrul acestuia:
- S-a raportat pe marginea statutului curent al pregătirii pentru pilotarea Centrelor universale de prestări servicii (CUPS)
- S-a aprobat inițierea pilotării CUPS la 17 autorități APL din țară și la 5 oficii consulare. Costurile estimative ale pilotării CUPS pe cel 22 platforme instituționale este de circa 7.5 milioane lei. Proiectul prevede pilotarea și ulterior escaladarea Centrelor (CUPS) cu alte cel puțin 63 centre, estimându-se un număr total de 80 CUPS implementate în țară și peste hotare/oficii consulare în următorii 3 ani
- S-a acceptat propunerea Agenției de Guvernare Electronică de a include alte 48 servicii publice prestate de CNAS în Lotul/Runda II de modernizare a serviciilor în cadrul Proiectului MGSP. Astfel, la moment Lotul II de Reinginerie a Serviciilor Publice în cadrul Proiectului va conține 85 servicii selectate spre modernizare
- S-a discutat despre asigurarea - prin schimbul de date în baza Platformei Guvernamentale de Interoperabilitate MConnect și prin alte instrumente digitale (e.g. Portalul Cetățeanului, Portalul Antreprenorului etc. în curs de dezvoltare actualmente) - a informațiilor confirmative pentru serviciile propuse de Agenția de Mediu, Biroul Național de Statistică, Compania Națională de Asigurări în Medicină, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Ministerului Apărării.
Centrele universale de prestare a serviciilor publice – CUPS - sunt un canal alternativ de prestare a serviciilor prin care segmentul front-office al serviciului este preluat de o instituție terță, care va prelua cererile de prestare a serviciilor și, după caz, va livra rezultatul prestării serviciului, iar prestatorul de servicii va asigura segmentul de back-office (examinarea cererii și producerea rezultatului).
Proiectul MGSP a fost lansat la 25 iunie 2018 și are o perioadă de implementare de 5 ani (25.06.2018 – 30.06.2023), având drept scop sporirea accesibilității, eficienței și calității prestării serviciilor publice administrative, prin modernizarea centrată pe client/cetatean.
Proiectul include 3 componente fundamentale:
I. Modernizarea Serviciilor
II. Platforme și servicii digitale
III. Implementarea noii paradigme de prestare a serviciilor publice (centrată pe client/cetățean) la nivelul creării, consolidării și ajustăriii capabilității instituționale (Detalizare - în sumarul MGSP prezentat mai jos)