Guvernul face primii pași în recunoașterea reciprocă a semnăturilor electronice calificate pentru a se alinia la standardele europene în domeniu

Cum să facilităm mobilitatea cetățenilor și mediului de afaceri în spațiul unic european și cum asigurăm o mai bună integrare cu piața unică digitală europeană prin alinierea la standardele Regulamentului eIDAS și recunoașterea semnăturilor furnizorilor de încredere din spațiul european? Acestea au fost subiectele abordate azi, 18 octombrie curent la o discuție a echipei Agenției de Guvernare Electronică cu reprezentanții mai multor instituții publice.
Inițiativa de a organiza o ședință de lucru la subiectul recunoașterii reciproce a semnăturilor electronice calificate între Moldova și Uniunea Europeană a venit ca urmare a discuțiilor cu oficialii europeni, care au încurajat autoritățile din Moldova să se conecteze la cadrul european privind identificarea electronică și serviciile de securitate a tranzacțiilor electronice pe piața internă prevăzut în Regulamentul eIDAS.
Reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-Ministru și Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, participând la discuții au agreat să înainteze un demers Comisiei europene din partea Guvernului. Prin urmare, vor fi stabilite acțiunile necesare pentru asigurarea recunoașterii reciproce a semnăturilor electronice calificate între Moldova și Uniunea Europeană.
Recunoașterea certificatelor de semnătură electronică eliberate publicului și facilitarea serviciilor transfrontaliere de certificare sunt prevăzute și în articolul 255 al Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană. În acest sens, Agenția de Guvernare Electronică a inițiat negocierile cu Ucraina încă din anul precedent.