Cele mai bune practici de inovație în Guvernare împărtășite la Sri Lanka

În perioada 24 - 25 mai 2016, Centrul de Guvernare Electronică, alături de echipa MiLab, a participat la National Summit on Foresight & Innovation for Sustainable Human Development 2030 Now, eveniment desfășurat la Sri Lanka.
În cadrul acestui summit, Cornelia Amihalachioae, Ofițer Performanță și Inovație Socială/Coordonator Monitorizare & Evaluare CGE, a participat la un dialog dedicat procesului de re-imagine a Guvernării din Sri Lanka. Reprezentanta CGE s-a referit, în special, la inovaţia pe care o aduce e- Guvernarea în progresul unei ţări:
- perspectiva sectorului public asupra inovației;
- necesitatea laboratoarelor de inovație în procesul de guvernare;
- importanta promovării culturii de inovare (prin co-creare, foresight, experimentare etc.) în sectorul public;
- importanța parteneriatelor dintre instituțiile publice,
- sectorul privat, donatorii internationali, grupurile analitice și sectorul academic pentru promovarea spațiilor deschise de împărtășire a ideilor și promovare a proiectelor de inovatie sociale.
În cadrul discuției au fost implicați și reprezentanţi ai guvernelor din Malaezia, Danemarca şi Armenia. „Guvernul modern se reinventează. Acesta face astăzi o tranziție logică de la funcția de decident și promotor al unor soluții lineare, tradiționale la problemele societale la cea de abilitator, catalizant și stimulator al unor soluții inovative, non-lineare, din orice segment al societății din care ar putea veni acestea, atât timp cât aceste soluții sunt mult mai eficiente decât cele tradiționale. Există un șir de abordari inovative care permit, astăzi, tranziția la guvernare distribuită, prin co-creare, aplicarea comportmentalismului, modelării scenariilor alternative, luarea dedciziilor în baza de date și evidență, gândire critică etc. în elaborarea și implementre politicilor publice și prestarea serviciilor publice, doar astfel putem deveni o democrație inovativă." a menționat Cornelia Amihalachioae.
"Summit-ul este o platformă pentru sectorul public, privat și a societății civile care s-a angajat într-un dialog comun. Astfel, vom pune umăr la umăr la dezvoltarea durabilă a insulei Sri Lanka, desigur cu ajutorul experților internaționali.", a menționat Fadhil Bakeer Markar, reprezentant UNDP.
National Summit on Foresight & Innovation for Sustainable Human Development 2030 Now se află la prima ediție şi are scopul de a pune bazele unui dialog despre tendințele în inovație și guvernare prin inovații, ca un punct în plus al progresului tradiţional. Mai mult decât atât, evenimentul îşi propune să planifice o dezvoltare durabilă, pentru ca Sri Lanka să reuşească să completeze Agenda de dezvoltare 2030.
În 2015, statele membre ale ONU au adoptat Agenda de Dezvoltare Durabilă - 2030, care include un set de 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) pentru a pune capăt sărăciei, pentru a lupta cu inegalitatea și injustiția și pentru a soluționa problemele ce țin de schimbările climatice până în anul 2030.