Atelier de lucru ”Integrarea aspectelor de incluziune socială, participare civică și a perspectivei de gen în procesul de reinginerie și evaluare a serviciilor publice”

Pentru a implementa productiv o agendă inovativă complexă, cum este Modernizarea serviciilor publice administrative centrată pe cetățean, este nevoie de capabilități și instrumentariu relevante noii paradigme de prestare, care va fi pilotată și, ulterior, escaladată în cadrul Proiectului ”Modernizarea Serviciilor Guvernamentale”, implementat cu suportul Băncii Mondiale și contribuția Guvernului R. Moldova în perioada 25 iunie 2018 - 30 iunie 2023.
În acest context, în perioada 10-11 decembrie 2019, Agenția de Guvernare Electronică a organizat un atelier de lucru pentru prestatorii de servicii publice guvernamentale selectate spre modernizare în cadrul Lotului 1/Pilot al Proiectului, și anume: Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, I. P. ”Agenția Servicii Publice” și Consiliul Naționale pentru Determinarea Dizabilității.
În cadrul activității, punctelor focale din cele 3 autorități prestatoare ale serviciilor selectate și Cancelaria de Stat le-au fost prezentate de către experții în domeniile echitate de gen, incluziune sociale, drepturile omului, contractați în cadrul Componentei 3 a Proiectului:
· proiectul Metodologiei de evaluare a capabilităților instituționale ale prestatorilor de servicii
· modelul Planului de dezvoltare a capabilităților instituționale pentru adaptarea instituțională a prestatorului la noul model de prestare a serviciilor
· setul de instrumente metodologice pentru asigurarea incluziunii sociale, integrării dimensiunii de gen și implicării cetățenilor în procesul de modernizare și evaluare a serviciilor publice administrative.
Proiectul ”Modernizarea Serviciilor Guvernamentale în Moldova” acoperă 3 componente fundamentale: (1) Modernizarea Serviciilor; (2) Platforme și servicii digitale; (3) Implementarea noii paradigme de prestare a serviciilor publice la nivelul creării și consolidării capabilității instituționale.
Obiectivul de dezvoltare al Proiectului este sporirea accesibilității, eficienței și calității prestării serviciilor publice administrative, prin modernizarea centrată pe client/cetățean.




