
Centrul de Guvernare Electronică devine Agenția de Guvernare Electronică [3]
Guvernul Republicii Moldova a aprobat astăzi, 25 aprilie 2018, noul statut al Instituției publice „Agenția de Guvernare Electronică”, cunoscută până în prezent sub denumirea Instituția publică ”Centrul de Guvernare Electronică”.
Agenția de Guvernare Electronică va coordona implementarea politicilor de modernizare a serviciilor guvernamentale și de transformare digitală a guvernării în cadrul administrației publice centrale de specialitate, prin oferirea soluțiilor eficiente pentru creșterea calității serviciilor guvernamentale și a actului de guvernare.
Domeniile cheie care intră în competența Agenției sunt: modernizarea serviciilor guvernamentale, transformarea digitală a guvernării, interoperabilitatea sistemelor informaționale, asigurarea securității cibernetice a platformelor de e-Guvernare. Obiectivele instituției rămân a fi planificarea strategică a utilizării tehnologiilor informaţionale în sectorului public, crearea și dezvoltarea continuă a arhitecturii e-Guvernării, promovarea inovațiilor și a produselor de guvernare electronică în sectorul public și societate, precum și crearea și dezvoltarea cadrului metodologic pentru reingineria și digitizarea serviciilor publice.
”În cei 7 ani de activitate, Centrul de Guvernare Electronică a realizat proiecte de e-Transformare, edificând o platformă durabilă pentru modernizarea serviciilor publice și altor inovații în guvernanță. Am convingerea că împreună cu echipa vom reuși să venim cu soluții pentru o guvernare eficientă, performantă și receptivă la necesitățile cetățenilor cu ajutorul tehnologiilor informaționale”, a declarat Eugeniu Ursu, Directorul Executiv al Agenției de Guvernare Electronică.
Noile modificări prevăd și trecerea în gestiune a platformei tehnologice guvernamentale comune MCloud către Instituția publică „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”, anterior Întreprinderea de Stat „Centrul de Telecomunicații Speciale”. Astfel, Serviciul va prelua platforma tehnologică guvernamentală comună MCloud şi o va extinde prin consolidarea centrelor de date existente. În conlucrare cu autoritățile publice care dețin sisteme informaţionale de stat, Serviciul va asigura migrarea sistemelor în platforma MCloud şi va prelua mentenanța și administrarea tehnică a acestora, aplicând proceduri unificate de administrare, asigurare a calităţii şi suport utilizatori.
Din 2011 până în prezent, Centrul de Guvernare Electronică a realizat cu succes peste 40 de proiecte de e-Transformare. Beneficiarii produselor de e-Transformare sunt cetățenii și vizitatorii Republicii Moldova, instituțiile publice și mediul de afaceri.