Serviciile publice electronice devin tot mai accesibile în localitățile rurale datorită CUPS-urilor

2024-04-25 14:09

 

Agenția de Guvernare Electronică (AGE) continuă vizitele de monitorizare a activității Centrelor Unificate de Prestare a Serviciilor funcționale în localități. În perioada 9-17 aprilie curent, au fost organizate vizite la CUPS-urile din localitățile: Selemet, raionul Cimișlia; Alexandru Ioan Cuza, raionul Cahul; Arionești, Târnova și Baraboi, raionul Dondușeni. Scopul a fost de a evalua funcționalitatea acestora, de a discuta cu beneficiarii despre îmbunătățirea și diversificarea serviciilor oferite, dar și de a identifica modalități de promovare ale serviciilor publice accesibile prin CUPS.

 

Administrația localităților și specialiștii CUPS, afirmă că, cetățenii observă avantajele serviciilor publice electronice și apreciază mult activitatea centrelor, salutând asistența oferită de specialiști în accesarea platformelor digitale, comunicarea deschisă și accesibilitatea serviciilor.

 

Totodată, cetățenii afirmă că, datorită CUPS-urilor din localități reușesc să economisească timp și bani, excluzând inclusiv, deplasarea repetată în centrele raionale pentru a beneficia de acte emise de instituțiile publice, menționând avantajul serviciului guvernamental de livrare – MDelivery, iar deținătorii de semnătură electronică apreciază disponibilitatea actelor în format electronic în cabinetul personal al cetățeanului – MCabinet.

 

Potrivit specialiștilor CUPS, cele mai solicitate servicii sunt: programările la prestatorii de servicii publice; cererile privind reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă; cazierele judiciare și eliberarea extraselor din Registrul Bunurilor Imobile și certificatelor privind valoarea bunurilor imobile.  În urma discuțiilor cu beneficiarii, a fost reiterată necesitatea alfabetizării digitale a populației prin diversificarea canalelor și a instrumentelor de informare.

 

În vederea prestării serviciilor publice eficiente și de calitate, vizitele în teritoriu au obiectivul și de a informa autoritățile despre disponibilitatea oferirii suportului necesar pentru instituirea, dotarea și funcționarea CUPS-urilor în localități. Astfel, au fost desfășurate ședințe de informare cu  reprezentanții APL-urilor din localitățile Costești, raionul Ialoveni  și or. Mărculești, raionul Florești, care au manifestat interes în acest sens. Autorităților le-au fost prezentat conceptul CUPS, lista serviciilor prestate prin intermediul Centrului, fișa postului Specialistului CUPS, platformele cu care interacționează acesta pentru prestarea serviciilor publice (servicii.gov.md, mpay.gov.md, mdelivery.gov.md, mpower.gov.md, msign.gov.md), cadrul normativ aplicabil, instruirile pentru specialiști, etc. Inclusiv, au fost oferite specificațiile tehnice privind dotarea spațiului atribuit CUPS cu mobilier, echipament și materiale de vizibilitate.

 

Totodată, reprezentanții administrațiilor locale au fost informați că, AGE va oferi suport inclusiv, pentru instruirea specialiștilor CUPS și că până în anul 2030, urmează a fi înființate în total 200 de CUPS.

 

Amintim, crearea și asigurarea funcționalității CUPS în localități are loc cu suportul Băncii Mondiale, în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, implementat de AGE. 

 

Pentru informații și detalii suplimentare, vă îndemnăm să contactați echipa specialiștilor Operațiuni CUPS a AGE la numărul de contact +373 22 82 00 30 sau la adresa de email: suport.cups@egov.md.

 

 

Agenda publică

Mai 2024

L M M J V S D
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31